On kevät. Pikkulinnut ovat heränneet. Tai palanneet. Tai ihan vaan: avanneet suunsa.

 

Pikkulinnut soittelevat ja lähettelevät sähköpostia.

 

Osa pikkulinnuista on ahdistuneita, osa ihmeissään. Kaikki ne vaikuttavat siltä että ovat järjissään.

 

Jotkut vaikuttavat suorastaan pelästyneiltä.

 

 

Kun ihminen avaa ikkunan ja kuuntelee riittävän montaa pikkulintua riittävän monta päivää riittävän monelta eri suunnalta – ja mieluiten kaikilta - hänelle alkaa muodostua eräänlainen... kokonaiskuva. Siitä missä mennään.

 

Yöllä ihminen istuu pöydän ääressä ja tutkii tätä kokonaiskuvaa kun muu perhe nukkuu.

 

Kuva on epämiellyttävä. Siitä alkaa löytyä vääristyneitä numeroita, äkkiseltään selittämättömiä epätarkkuuksia, kokonaiskuvan kannalta merkittävien yksityiskohtien salailua ja, niin,

 

suoranaista valehtelua.

 

 

Ikävintä kuitenkin on se, mikä kuvassa on pääosassa. Tai minkä siis pitäisi olla.

 

Siinä istuvat meidän lapsemme, pulpetin ääressä.

 

Lapset kuuluvat siihen kuvaan. Mikä ei kuulu?

 

Sanokaapa se. Minä en tässä voi, en suoraan.

 

 

Käytän siis kiertoilmaisuja. Ne ovat näppärä suhmuroinnin apuväline. Minä suhmuroin nykyään suuren osan päivästäni, näköjään.

 

Suhmurointi tosin ei ole mikään itseisarvo. Se on vain väline. Se on näppärä apuväline kokonaiskuvan siivoamiseen sellaisesta, mikä kuvaan ei kuulu.

 

Kuvaan minun lapsistani pulpetin ääressä ja kaupungin kaikkien muiden lasten myös, siihen kuvaan ei tarttis liittää mitään paskaa, mitä siihen ei tarvita. Ei aikuisten arvovaltakiistoja esimerkiksi. Tai väärien mielikuvien lähettämistä maailmalle tallomaan niiden lasten yli.

 

 

Taas on laitettu mielikuvat matkaan näköjään. Kokonaiskuvasta alkaa nyt hahmottua, että aikuiset ihmiset ovat laittaneet. Olen nähnyt tämän ennenkin,

 

mutta koskaan, koskaan se ei ole vituttanut minua niin paljon kuin nyt.

 

Ja se on hyvä se. Sillä vitutus on nyt saavuttanut ennätyslukemat,

 

ja tällaisilla lukemilla se paska ei jää samaan kuvaan niiden lasten kanssa. Ei ainakaan ilman, että se on ensin nostettu sieltä tarkempaan tarkasteluun.

 

 

Kiitos pikkulinnuille kaikesta laulusta. Linnunlaulu auttaa ihmistä paitsi ymmärtämään, missä mennään, myös tajuamaan, minne mennä seuraavaksi.