Miten tässä nyt kävikin näin.

 

Lähdin puhtaasti siitä, että tuskin minä näitä numeroita niin ymmärrän, mutta että katsotaan.

 

Sitten lähdin katsomaan niitä numeroita. Enkä ole palannut. Jäin sille tielle.

 

Voi herranen aika sentään.

 

 

Helmikuussa Käpylän, Koskelan ja Kumpulan alueella katsottiin olevan 240 oppilaspaikkaa liikaa. Asia löytyy opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston esityslistan liitteestä, klikkaa tästä.

 

Huhtikuun 15. päivä päivätyn toisen dokumentin mukaan – sitä ei vielä verkosta löydy – oppilaspaikkoja onkin peruskoulun matematiikalla erään taulukon mukaan 306 paikkaa liikaa. Dokumentin seuraavalla sivulla on uusi taulukko, jossa oppilaspaikkojen liikamäärä on ehtinyt kasvaa lukuun 475.

 

Odotan kauhulla lukua, joka meitä jossain kuvastossa odottaa jouluna. Tätä tahtia Käpylään ja sen lähialueille on siihen mennessä ilmestynyt tyhjää koulutilaa Olympiastadionin verran ilman, että kukaan on rakentanut yhtä ainutta luokkaa lisää yhtään mihinkään, ja juhannuksena tyhjä koulutila alkaa vääjäämättä viedä niin paljon tilaa, etteivät oppilaat enää mahdu koko Käpylään.

 

Tämä oli lyhyt katsaus oppilaspaikkalaskelmiin. Se siitä. Nyt tiedätte, mikä on niiden yhteys tosielämään. Se on hiuksenhieno. Katkenneen hiuksen. Sellaisen hiuksen, joita minä tänään olen repinyt päästäni siinä kohtaa kun

 

 

vaihdoin numeroita. Siirryin säästölaskelmiin.

 

Yhtenäiskoulun lukion lakkauttamisen sanotaan säästävän vuositasolla 825 000 €. Paitsi että oho, sitten kun numeroita pikkuisen tutkimisen lisäksi miettii, ei se säästäkään oikeastaan kuin,

 

no, ehkä noin 23 400 €. Tai jotain.

 

No mitäpä tuosta. Laskelmassahan on nyt sitten ilmaa vain 801 600 €, eli leijonanosa siitä, mitä koko talon lakkauttamisen piti säästää. Mutta hei, heittohan on vaan heitto.

 

Ehkä tämä koko homma onkin vaan joku läppä. Joku niinsanottu säästöläppä?

 

 

Nyt on kuulkaa niin, että koko päivän kestäneiden henkilökohtaisten numerosulkeisten jälkeen ihminen alkaa olla PIKKUISEN väsynyt.

 

Ehkä ymmärsin kaiken ihan väärin. Ehkä säästöä lapsen koulun lakkauttamisesta todella tulee, tai sitten sitä ei yhtään tule. Tai sitten sitä tulee pikkuisen, vaikkapa esim. yhden päästäisen kakkapökäleen verran tai ehkä kahden suhteessa siihen, mitä piti,

 

mutta hei, mitä välii. Pääasia kai että koulu lakkautetaan. Säästösyistä.

 

 

Tämän halusin kertoa teille tänään,

 

ja huomenna ehkä säästän sanojani entistäkin vähemmän. Puhtaasti säästösyistä.