Perheenäiti istuu keittiössä ja kertoo teille nyt pienen tarinan numeroista.

Niistä on syytä puhua, koska niillä on, mitä ilmeisimmin, oma elämä.

 

Perheenäiti ajoi eilen pyörällä opetuslautakunnan kokoukseen mukanaan kaupunginjohtajan budjettiesitys, jonka ristiriitaisuuksista hän oli esittänyt opetustoimen virkamiehille sähköpostikysymyksen saamatta siihen pyytämäänsä vastausta. Noh, sattuuhan tuota, perheenäiti ajatteli, virkamiehillä on kiireitä. Ei kaiken voi olettaa tapahtuvan heti. Saan varmasti vastauksia kokouksessa.

Kokouksessa perheenäiti kyllä sai pyytämänsä uudet tuoreet ennusteet Helsingin koulujen oppilasmääristä, mutta ei sen kummempaa vastausta.

Esitänpä siis kysymykseni nyt uudestaan tässä, itselleni. Koska minusta asia ei ole aivan vähäpätöinen – vaikka se voi toki sitä kaikkien muiden mielestä olla.

Tutkittuaan uutta taulukkoa oppilasennusteista ja verrattuaan sitä kaupunginjohtajan budjettiesityksen tietoihin, perheenäiti alkaa tajuta. Jotain.

 

Helsingin sanomat lauantaina 2.10.2010:

”Helsingin peruskouluissa on ensi vuonna arviolta 36 450 oppilasta eli 640 nykyistä vähemmän. Lukio-opiskelijoiden määrä vähenee 35:llä. Vanhoissa koulutiloissa on siis koko ajan vähemmän oppilaita . Samaan aikaan pitää kuitenkin rakentaa uusia kouluja uusille asuinalueille.”

 

Selvä. Toimittaja on siis varmaankin  lukenut kaupunginjohtajan budjettiesitystä? Avataanpa se nyt tässä keittiön pöydän ääressä.

Perheenäidin otsa menee ryppyyn.

Hän ei löydä toimittajan mainitsemaa luku 36 450 mistään. Sen sijaan hän löytää kyllä suomenkielisen perusopetuksen oppilasennusteen vuodelle 2011:

33 008

sekä ruotsinkielisen perusopetuksen oppilasennusteen vuodelle 2011:

3247.

 

33 008 plus 3247 on yhtä kuin 36 255.

No okei – on se lähellä kumminkin. Ei se heitä kuin 195 oppilaalla. Perheenäiti ei tiedä, mitä taulukkoa toimittaja mahdollisesti on lukenut, mutta ei se mitään. Ei hän sitä voikaan tietää.

Mutta sitten.

Kaupunginjohtajan budjettiesityksen sivulla 238 sanotaankin, että ”kokonaisoppilasmääräennuste kaupungin kouluissa vuodelle 2011 on noin 33 200 oppilasta. Peruskoulujen kokonaisoppilasmäärän ennustetaan laskevan vuodesta 2010 noin 1,8 prosentilla eli noin 600 oppilaalla vuonna 2011.”

Aha. Ei siis hesarin toimittajan mainitsemalla 650:llä?

Perheenäiti ottaa esiin opetusvirastolta saamansa uusimman ennusteen oppilasmääristä ja vertaa sitä kaupunginjohtajan budjettiesitykseen – joka lienee siis laadittu ennen kuin uusin ennuste oli käytössä.

Menee hetki, ennen kuin perheenäiti löytää uusimman ennusteen kahdeksasta eri sarakkeesta vertailukelpoisen luvun, josta hän pystyy päättelemään, millä laskutavalla kaupunginjohtajan budjettiesityksen tekstin luku

noin miinus 600 oppilasta

on saatu.

Samalla laskutavalla laskettuna samainen luku – kaupungin peruskoulujen oppilasmäärän lasku – onkin uusimman ennusteen mukaan ensi vuonna

 tasan miinus 65 oppilasta.

 

Okei. Siirtykäämme kaupunginjohtajan budjettiesityksen oppilasmäärätaulukkoon sivulle 242.

Perheenäidin otsa meni tästä eilen ryppyyn, ja toissapäivänä.

Kaupunginjohtajan budjettiesityksen sivun 242 taulukossa on eri luvut kuin sivulla 238, koska tällä sivulla käytetäänkin eri laskutapaa. Perheenäiti tajusi sen eilen kesken opetuslautakunnan kokouksen.

Tämän sivun 242 taulukon mukaan suomenkielisen perusopetuksen oppilasmäärän lasku onkin vuonna 2011 vain enää

miinus 254 oppilasta.

Ja alakouluikäisten määrä nousee 125 oppilaalla.

Siis tämän, totanoinniin, vanhan ennusteen mukaan, kuitenkin siis eri laskutavalla kuin muutamaa sivua aiemmin.

Kun taas: uuden ennusteen mukaan – sen siis joka ei ehtinyt mukaan kaupunginjohtajan budjettiesitykseen – vastaavat luvut olisivatkin, siis samalla laskutavalla kuin tässä taulukossa:

oho -suomenkielisten peruskoulujen oppilasmäärä ei laskekaan, vaan nousee – ja nousu on ensi vuonna

plus 287 oppilasta.

Ja alakouluikäisten määrä nousee 716 oppilaalla.

 

Joko teitä alkaa väsyttää?

Älkääs nyt. Kello ei ole edes vielä puolta päivää.

Uudessa oppilasennusteessa on hei muitakin sarakkeita.

Nyt pääsemme siihen kohtaan, johon meidän kaikkien ehkä olisikin kannattanut tuijottaa jo alun perin. Sekä kaupunginjohtajan budjettiesityksen laatijan , että minun.

Sarakkeet kuuluvat seuraavasti:

toteuma 2010

ja

ennuste 2011.

Kyllä. Sillä:

 

tähän mennessä missään laskutavassa ei vielä ole puhuttu siitä, paljonko Helsingin kouluissa on oikeasti ollut tänä vuonna oppilaita.

Siitä kertoo sarake ”toteuma 2010”.

Jos minä nyt olisin hyvin järkevä, minä vertaisin sarakkeita ”toteuma 2010” ja ”ennuste 2011” keskenään.

Ollaanpa järkeviä siis. (Mitä siis missään kohtaa kaupunginjohtajan budjettiesitystä ei vielä ole näytetty tekevän.) Mikä on tämän vuoden toteuman ja ensi vuoden ennusteen välinen ero?

Suomenkielisen perusopetuksen osalta:

tänä vuonna oppilaita on 33 756.

Ensi vuonna heitä ennustetaan olevan 33549.

Todellinen Helsingin suomenkielisten peruskoulujen oppilasmäärän ennustettu lasku on siis

miinus 207 oppilasta.

 

Joko nyt väsyttää? Vielä seitsemän minuuttia puoleen päivään.

 

Seitsemässä minuutissa ehdin kertoa vielä seuraavaa:

kaupunginjohtajan budjettiesitys alibudjetoi suomenkielisten peruskoulujen määrärahat, koska rahat on budjetoitu 33 008 oppilaalle uuden ennusteen ollessa 33 549.

Budjettiesityksestä puuttuu siis arviolta 541 lasta. Yhden hinta per vuosi on (laskutavasta riippuen, ehe ehe) noin 7000 euroa.

Tältä osin alibudjetointi on siis noin 3 787 000 euroa.

Minkä lisäksi rahaa puuttuu muualtakin.

 

Kello on lyönyt kaksitoista. Pahnanpohjimmainen herää parvekkeelta: missä minä olen?

Olet kulta Helsingissä. Menet täällä ehkä jokus kouluun, mutta et vielä ensi vuonna, jolloin Helsingissä menee suomenkieliseen kouluun tähän vuoteen verrattuna joko

noin miinus 600 oppilasta

tai

tasan miinus 65 oppilasta

tai

miinus 254 oppilasta

tai

plus 287 oppilasta

tai

miinus 207 oppilasta.

 

Vähän laskutavasta riippuen.

Ehe ehe.

 

Ja osittain näillä tiedoilla tulemme siis opetuslautakunnassa suorittamaan ensi talvena uuden kouluverkkotarkastelun!

Samaan aikaan Helsingin kaupunginvaltuustossa vallitsee kuitenkin joka tapauksessa kaupunginjohtajan budjettiesityksestä opiskeltu käsitys, jonka mukaan koululaisten määrä joka tapauksessa laskee noin 600 oppilaalla, laski se oikeasti millä hyvänsä, tai nousi, ja hesarin toimittaja kyllä tietää että lasku on lopulta 650 oppilasta. Joka on luku jota minä en löydä yhtään mistään. Vaikka kyllä näköjään melkein kaikki maailman muut luvut löysinkin.

Hauskaa päivää helsinkiläiset. Olette ihmeellisissä käsissä.