Perheenäiti kävi punaisessa talossa. Hän istutti kuistille pelargonioita.

Se helpotti.

Linnut lauloivat. Ne olivat hyviä lauluja.

Punaisessa talossa on hyvä olla.

 

Kaupungissa ollaan kaupungissa. Ja kaupungissa on hallitus: kaupunginhallitus. Tänään kaupunginhallitus on puhunut.

Perheenäiti on joutunut jälleen rypistämään otsaansa.

 

Helsingin kaupunginhallituksen (myöh. khs) tänään päivätyssä päätöstiedotteessa lukee seuraavaa:

 

”Khs toteaa, että lauta- ja johtokuntien tulee jatkaa palveluverkkojen kehittämistä siten, että valtuuston hyväksymän strategiaohjelman tavoitteet saavutetaan ja budjettiraamin mukaisia menoja ei ylitetä.

Lisäksi khs toteaa, että kaupungin palveluverkon tilakustannukset asukasta kohti pitkällä aikavälillä pienenevät.

Khs tulee lisäksi erityisesti kehottamaan

·        opetuslautakuntaa suunnittelemaan ja kehittämään kouluverkkoa niin, että tilojen ylikapasiteettia puretaan ja, että tässä tarkastelussa otetaan huomioon kaikki kaupungissa sijaitsevat koulut

·        sosiaali- ja terveys lautakuntaa valmistelemaan palveluverkon suunnitelmat siten, että tilojen käyttöä tehostetaan

·        kulttuuri- ja kirjastolautakuntaa valmistelemaan kirjastoverkon kehittämissuunnitelmat niin, että lähikirjastojen neliömäärä asukasta kohti ei kasva

·        nuorisolautakuntaa, liikuntalautakuntaa ja suomenkielisen työväenopiston johtokuntaa valmistelemaan palveluverkon kehittämissuunnitelmat niin, että käytössä olevien tilojen neliömäärä ei kasva asukasta kohti

·        talous- ja suunnittelukeskusta laatimaan selvityksen alueellisten vaikutusten tarkastelusta, sekä laatimaan tilavuokratarkastelun suhteessa palveluverkkoon, erityisesti asukkaiden ja kansalaisjärjestöjen osalta.

·        keskushallinnon virastoja toteuttamaan käytössään olevien toimistotilojen tehostamistoimenpiteet.

Khs tulee lisäksi kehottamaan hallintokuntia käynnistämään palveluverkon monihallintokuntaisen suunnittelun pilotoinnin opetuslautakunnan esittämillä selvitysalueilla tavoitteena tilojen käytön tehostaminen.

Khs toteaa lisäksi, että palveluverkon yksittäisiä kohteita koskevat päätökset tehdään johtosääntöjen mukaisesti erillisinä päätöksinä asianomaisissa toimi elimissä.

Khs katsoo, että lautakuntien esitykset palveluverkon muutoksista on perusteltua toteuttaa.”

 

 

Okei, okei. Lautakuntia siis kuunnellaan. Minkä jälkeen niille annetaan uusia kehotuksia tehdä uusia lakkautuksia. Okei. Mutta:

mitä kaupunginhallitus oikein on tehnyt suomen kielelle?

Ymmärsittekö äsken, kun luitte sitä tekstiä, siitä tämän lauseen:

 

”Khs tulee lisäksi erityisesti kehottamaan talous- ja suunnittelukeskusta laatimaan selvityksen alueellisten vaikutusten tarkastelusta, sekä laatimaan tilavuokratarkastelun suhteessa palveluverkkoon, erityisesti asukkaiden ja kansalaisjärjestöjen osalta.”

 

 

Perheenäidin mielestä tämä alkaa nyt jo olla pikkuisen rasittavaa. Tullaan erityisesti kehottamaan laatimaan selvityksen jostain tarkastelusta. Minkä lisäksi tullaan erityisesti kehottamaan laatimaan jonkun tarkastelun suhteessa palveluverkkoon. Erityisesti asukkaiden osalta?

 

Mitähän se olisi ollut suomeksi? Olisikohan se tarkoittanut jotain?

 

Onneksi en työskentele talous- ja suunnittelukeskuksessa. Minun olisi vähän paha tehdä se selvitys siitä tarkastelusta, kun en ymmärtäisi, mitä minua oikein kehotettiin tekemään.

 

Jepu jep.

 

 

Punaisessa talossa päällikkö poimi valkovuokkoja, juoksenteli pihalla nakuna ja nukahti riippumattoon. Pahnanpohjimmainen istui keinussa ja katseli.

 

Perheenäiti katseli pikkuväkeä ja ajatteli. Minä en oikeasti taida olla kaupunkilainen, perheenäiti ajatteli. Minä kuuluisin tänne.

 

Sitten hän tuli takaisin kaupunkiin. Olen nyt sitten kuuluvinani tännekin, hän ajatteli täällä.

Mutta ihan vain velvollisuudesta.

 

Velvollisuudet kutsuivat kotiin. Kotona odottivat kotitalous ja kaupunginvaltuuston esityslistat. Punaisessa talossa päällikkö löysi pöydältä paksun pinon piirustuspaperia. Hän nosti koko pinon ilmaan ja sanoi:

 

”opetuslautakunta”.

 

Jepu jep. Opetuslautakunta on paksu pino paperia. Kaupunginhallitus on tänään kehottanut opetuslautakuntaa ulottamaan kouluverkkotarkastelun kaupungin kaikkiin kouluihin.

 

Johan me levättiinkin hetki.

Se oli hyvä hetki. Linnut lauloivat siinä. Ne olivat hyviä lauluja.

 

Helsingin kaupunginhallituksen viserrystä voi yrittää tulkita tästä.