Pitäisi panna uuniperunat uuniin.

Pitäisi panna uuni päälle ensin. Pitäisi pestä ne perunat.

Ei kiinnosta.

 

Perheenäiti pohtii Helsingin kaupunginjohtajan demokratiakäsitystä. Se vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Ensin perustetaan palveluverkkotyöryhmä, jonka tarkoitus on ohittaa kaupungin lautakunnat. Sitten kun asiasta nousee haloo ja haloon nostanut asia lähetetään sittenkin lautakuntiin, lautakuntia ei kuulemma pidäkään kuunnella.

Koska ne ovatkin päättäneet väärin.

 

Huvikseniko minä niissä kouluissa vauvojeni kanssa juoksinkin, perheenäiti miettii. Ilmeisesti.

Olihan niissä mukava vierailla, en minä sitä sano. Hyvä tietää millaisissa kouluissa kaupungin lapsia kasvatetaan. Mutta siksikö minä laitoin äitiyslomalla kellon soimaan kolme tuntia ennen kuin vauvoilla oli tapana herätä, ja työnsin kaksostenrattaat ennätyshankeen, että sillä, mitä minä niissä kouluissa pikkuväen kanssa opin, ei lopulta olekaan mitään väliä?

 

Helsingin kaupunginjohtajan demokratiakäsitys on mielenkiintoinen. Mainittakoon, etten taida jakaa sitä hänen kanssaan.

Toivottavasti ei kovin moni muukaan.

 

Valtuustostrategia. Se kuuluisa valtuustostrategia.

Siihen sitä aina vedotaan.

 

Hitto vie, siellä lukee vaikka mitä. Lukekaa itse, tästä. Ja miettikää sitten, miksi sitä luetaan niin valikoiden?

Jos strategiaan on kirjattu keskenään ristiriitaisia tavoitteita, kuka päättää, mitä niistä on ensisijaisesti noudatettava?

Kuka päättää?

Päättäjien omatunto. Päättäjän omatunnosta puolestaan vastaa päättäjän arvomaailma.

 

Eduskuntavaalit ovat tulossa. Minä en ole ehdolla, perunat ovat pesemättä, uuni laittamatta päälle. Opetuslautakunnan esityslistat on luettu leikkipuistossa, liitteet kahlataan kevätyön hämärinä tunteina. Kevätyön hämärinä tunteina yritetään miettiä, kuinka leikkaukset tuntikehyksiin olisivat vältettävissä.

Kevätyö ei sitä ehkä kerro.

Eduskuntavaalit ovat tulossa. Me kaikki joudumme valitsemaan itsellemme jonkun sopivan ehdokkaan. Jostain sopivasta puolueesta.

 

Politiikka on sanoja. Mutta päätöksenteko on muutakin: se on teko.

Hyvä politiikka on sitä, että sanat ja teot ovat yhtä.

Viisas äänestäjä muistaa tämän ensi vaaleissa. Vaikka niihin onkin vielä aikaa.

Viisas äänestäjä seuraa sanojen sijaan tekoja nyt, juuri nyt, kun seuraaviin vaaleihin on vielä vähän aikaa. Ja äänestyskopissa:

viisas äänestäjä ei unohda.

 

Jos ette jaksa lukea Helsingin koko valtuustostrategiaa, sitä, johon Helsingin kaupunginjohtaja päivän lehdessä tänään viittaa, tässä teille siitä yksi asiayhteydestään irrotettu lause:

 

Parannetaan edustuksellisen demokratian toimintaedellytyksiä ja mahdollisuuksia paneutua asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon.

 

Minun mielestäni tämä tarkoittaa asiayhteydestään irrotettuna ihan samaa kuin siellä asiayhteydessään. Ja minun mielestäni edustuksellisen demoratian toimintaedellytyksiä ei paranneta sivuuttamalla päätöksenteossa edustuksellinen demokratia.