Nyt piti olla jonkinlainen hiihtoloma – ehkä jonkinlainen loma äitiyslomasta?

Sori mutta perheenäiti ei nyt ehdi hiihtää, eikä sen kummemmin lomailla muutenkaan. Ei ole suksia, eikä tästä pahuksen palveluverkkosotkusta niin vaan mihinkään hiihdetä. Perjantaina postiluukusta kolahtivat 69 kappaletta koulujen johtokuntien lausuntoa opetusviraston ehdotuksista kouluverkon suhteen.

Kuulemma. En ole vielä ehtinyt tunkea tähän tietokoneeseen sitä pyöreää litteää läpyskää, jolle ne on koottu.

 

”Hammuta se tietokone!” päällikkö huusi perheenäidille tänään, ”minä haluan lähteä liikenteeheen!”

 

Okei. Yritetään. Ensin perheenäidin piti vaan lähettää kaupungin hallintokeskuksen kirjaamoon seuraava itse askartelemansa kysymys:

 

 

 

KYSYMYS ASUKKAIDEN KUULEMISESTA PALVELUVERKON KEHITTÄMISESSÄ

Helsinki kuulee asukkaitaan palveluverkon kehittämisestä sähköisesti 15.2 – 5.3.2010. Kaupunki on tiedottanut asiasta verkkosivuillaan, ja tietokonetta ahkerasti käyttävät ihmiset ovat tämän jopa saattaneet huomatakin.

Kaupungin omilla sivuilla lukee, että palaute ja keskustelu liitetään palveluverkkoa koskevan päätöksenteon materiaaliksi.  Kuitenkin esimerkiksi opetuslautakunta saa sähköisen kuulemisen materiaalin pöydälle jaettuna vasta 9.3 juuri ennen sitä suomenkielisen jaoston kokousta, jossa suomenkielisen kouluverkon mahdollisia muutoksia on tarkoitus käsitellä. Käytännössä siis opetuslautakunnan jäsenet ehtivät perehtyä tähän materiaaliin vasta kokouksen jälkeen. Näin asukkaiden kuuleminen on näillä näkymin opetustoimessa tarkoitus hoitaa.

Opetustoimen osalta esitys palveluverkon kehittämisestä tulee olemaan jokseenkin sama koulujen lakkautuslista kuin viime joulukuussa uutisoitu, joten asukkaiden kuuleminen ei todennäköisesti ainakaan vaikuta opetusviraston esitykseen.

Kysynkin siksi, miksi asukkaita ylipäätään kuullaan, jos heidän mielipiteitään ja ehdotuksiaan ei oteta huomioon palveluverkkoon liittyvien esitysten valmistelussa, eikä niitä ehditä ottaa huomioon edes päätöksenteon alkuvaiheessa lautakunnassa? Onko tilanne sama muiden hallintokuntien kuin opetustoimen osalta? Lisäksi kysyn, kuinka kaupunki valvoo sitä, että asukkaiden kuulemisessa kerätyt mielipiteet toimitetaan luottamushenkilöille riittävän ajoissa, jotta niillä voisi olla päätöksentekoon jotain vaikutusta?

 

 

Perheenäiti saa kysymykseensä toivon mukaan vastauksen seuraavan kaupunginvaltuuston kokouksen kyselytunnilla keskiviikkona 3.3. Kirjallisesti, mikäli kysymystä ei oteta suulliseen käsittelyyn. Palataan siihen siis tuonnempana.

 

Onhan tämä touhu perin omituista. Ei tästä mihinkään pääse. Kaupunkilaisia kyllä kuullaan, mutta kuunnellaanko heitä – jaa-a.

Kokeilkaa. Kokeilkaa silti. Kyllä ainakin jotkut meistä ns. luottamushenkilöistä lukevat saamansa palautteen, sitten kun se suvaitaan eteemme toimittaa. Ehkä tämä asukkaiden sähköinen kuuleminen tänä keväänä on jonkinasteinen vitsi, mutta olisipa silti aika ikävää, jos asukkaat eivät silti lainkaan kertoisi kaupungille, mitä mieltä he palveluverkon kehittämisestä ovat. Voisiko asukkaiden mielipiteistä olla luettavissa muutakin kuin raivokasta muutosvastarintaa? Voisiko joku kaupungin asukas jopa ehdottaa asiallisesti jotain järkevää, asioista, jotka hän itse tuntee? Voisiko joku kaupungin asukas pystyä perustelemaan lyhyesti, asiallisesti ja rauhallisesti, miksi vaikkapa jotain koulua ei kannattaisi lakkauttaa, tai miksi sen ehkä jopa voisi?

Kokeilkaa. Että pystyykö joku kaupungin asukas siihen. Itse uskon, että monikin voisi pystyä. Kun vaan viitsisi.

Vaikka kaupunki ehkä nyt onkin tehnyt tästä asukkaiden kuulemisesta jonkinasteisen vitsin, ei asukkaiden sille kuitenkaan tarvitse nauraa. Vitsi on vitsi vasta kun sille joku hirnuu. Ehkäpä tämän asian voisi tällä kertaa ottaa ihan tosissaan.

 

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto käsittelee Helsingin kouluverkkoa tiistaina 9.3. Opetuslautakunta ottaa siihen kantaa tiistaina 23.3. Saattaa olla, että suomenkielinenkin jaosto lopulta päätyy päättämään asiasta vasta 23.3 – tällainen muutos käsittelyaikatauluun ei ole mitenkään mahdoton, vaikkei sitä muutosta vielä virallisesti olekaan tehty.

Toisin sanoen:

voihan olla, että ehtisimme jopa lukea ne kaupunkilaisten hyvät ehdotukset tilankäytön tehostamisesta ennen kuin päätämme, mistä kouluista on – niin sanotusti -  luovuttava.

 

Helsinkiläisten mielipiteitä omista asioistaan kuullaan 5.3.2010 asti täällä.

Jos he vain niitä siellä kertovat.