Öisin, kun ne kaikki nukkuvat, perheenäiti syö niiden kaikki suklaat.

Öisin, kun puoliso nukkuu, hän pitää unessa kättään pahnanpohjimmaisen päällä. Välissä ovat ne vällyt, joita varten perheenäiti syö ne kaikki suklaat.

Öisin, kun puoliso nukkuu, pahnanpohjimmainen valvoo. Öisin, kun pahnanpohjimmainen valvoo, perheenäiti ei nuku. Perheenäiti pitää silmiä auki eikä katsele mitään.

Öisin perheenäiti ajattelee. Ehkä. Suklaa auttaa siihen. Se vähentää niitä, ajatuksia. Se väsyttää.

Ajattelu tekee samaa. Se väsyttää ja valvoo.

 

On minulle yritetty kertoa, miksi Helsingin päiväkotien ruokahuolto pitäisi keskittää. On yritetty ja on perusteltu, ja minä olen kuunnellut. Nyt tiedän, miksi Helsingin päiväkotien ruokahuolto ehkä pitäisi keskittää.

Mutta tiedän myös miksi ei. Tiedän hyvin, joskus jopa itseäni paremmin. Siksi aion äänestää Helsingin päiväkotien ruokahuollon keskittämistä vastaan, ensi keskiviikkona, kun ajan raitiovaunulla Helsingin kaupunginvaltuustoon puhumaan asiaa sen seinille. Seinillä ei ole korvia. Korvat on sillä puolueella, joka ei niitä käytä. Kuuntelemiseen nimittäin - sekään. Mitäpä sitä asianosaisia kuulemaan. Asianosaisethan saattaisivat tietää asiasta jotain. Sen takia heitä ei koskaan pidä kuunnella.

 

Tämmöistä tämä on. Me äänestämme siellä ja tunnemme itsemme ehkä tärkeiksi, mutta itse asia, se on päätetty jo etukäteen. Me kaikki nappia painavat tiedämme mikä on tulos. Se on kerrottu jo ennen kokouksen alkua.

Kyllä kai me kaikki vuorollamme mietimme, kenelle me oikein puhumme. Enkä minä sitä aina oikein tiedä. Ei kai sitä tiedä kukaan.

 

Tukipalveluiden keskittäminen, näin siitä puhutaan. Palveluilla on tukipalvelut, ja ne pitää keskittää.

Öisin, kun niiden kaikki suklaat on syöty, perheenäiti miettii sanoja. Päiväkoti, perheenäiti miettii, se on hyvä sana. Se kertoo paljon. Päiväkoti on lasten päiväsaikainen koti.

Iltaisin, kun lapset ovat menneet iltakotiin, joku ehkä tekee heille siellä ruokaa.

 

Öisin, kun muut nukkuvat, minä esitän yölle kysymyksiä. Tänä yönä kysyn siltä: onko ruoanlaitto kotona vanhempien lapsiinsa iltakodissa kohdistama kodin arjesta irrallinen tukipalvelu?

Niin. Jos ei se ole, miksi ruoanlaitto päivisin päiväkodissa sitten olisi?

 

Yö vastaa. Se vastaa olemalla hiljaa.  

Minä kuuntelen.

 

Yö vastaa hyvin.