Perheenäiti vietti punaisessa talossa vielä pari ylimääräistä lomayötä. Tajutakseen ehkä sen, että syksy on tulossa.

Punaiseen taloon se on jo tullut.

Automatkalla takaisin kotiin radiossa puhuivat poliitikot, hiukan liian aikaisin ehkä, ennen kaupungin rajoja. Yksi puhui vastaamatta kysymyksiin, mitään, ja toinen puhui osaamisperusteisista ammateista.

Sen jälkeen radiossa puhuttiin lukioiden tehottomuudesta.

 

Oli aamu. Perheenäiti oli juonut vasta yhden kupin kahvia. Ei hän ehkä muuten olisi huutanut sieltä takapenkiltä mitään. Hän ei ehkä olisi huutanut autoa ajavalle puolisolleen: MIKÄ tätä maailmaa oikein VAIVAA? MIKÄ on osaamisperusteinen ammatti? ! Sellainenko, jossa työntekijä osaa tehdä työnsä, ja jos, niin mitä ne oikein ovat ne MUUT ammatit? Sellaisiako, joissa kukaan ei osaa tehdä mitään eikä näin ollen lainkaan tee, ja mikä, hei MIKÄ on tehokas lukio?!!!

Syksy on tulossa. Sen huomaa. Enää ei saa istua vadelmapensaassa ilman mielipiteitä.

 

Perheenäiti löysi kesällä punaisessa talossa uuden harrastuksen.

Punaisessa talossa ei jostain syystä kuulu kovin montaa radioasemaa, mutta radio Suomi kuuluu hyvin. Niinpä perheenäiti kuunteli sitä aika paljon.

Sieltä tulee yksi tosi hyvä ohjelma. Oikein tosi hyvä ja kiinnostava. Sen nimi on Selkouutiset.

Suosittelen näitä uutisia teillekin. Niissä puhutaan suomea, vaikka niissä puhutaankin suomea, ja asiat koetetaan esitellä siten kuin ne ovat. Joku näkee tähän oikein vaivaa, ja se on hyvä. Sitä vaivaa varmaan kyllä nykysuomessa riittää.

 

Perheenäiti on nyt saanut toisen kupin kahvia. Kohta hän ehkä juo kolmannen, päivän viimeisen. Pahjanpohjimmaiselle enempi ei kuulemma tee kovin hyvää, ne ovat nykyään niin tarkkoja kaikesta, pahnanpohjimmaiset, nuo tarkkaan ja tehokkaasti jo ennen syntymäänsä tutkitut ja syynätyt ihmisen alut. Ennen vanhaan, esikoisen aikoihin, niille sai juottaa niin paljon kahvia kuin halusi. Enää ei saa.

Kahvin keitettyään perheenäiti asettuu keittiön pöydän ääreen odottamaan päivän Selkouutisia. Hän nimittäin toivoo selkeästi lausuttua selvyyttä siihen, mikä on osaamisperusteinen ammatti, sekä siihen, miten selkosuomentaja selittää suomalaisille kuulijoilleen käsitteen lukion tehottomuus.

 

Aloillasi siinä vaan hyvä perheenäiti, maailma on mitä on. Ei se muuttunut vaikka istuit vadelmapensaassa. Ei, vaikka istuit ihan hiljaa ja kauan.

 

 

Selkouutiset joka päivä klo 21.45 radio Suomessa, taajuus Helsingissä 94,0 Mhz.