Toinen kuppi kahvia.

Perheenäiti odottaa, että päällikkö heräisi. Muutto, eli vanhan kodin epätoivoinen lopputyhjennys, on tänään. Luonnollisestikin se on organisoitu siten, että muuttomiehiä ovat vastassa ketkäpä muutkaan kuin perheenäiti, päällikkö, päällikön nukke ja päällikön nalle, jolla on nykyään yllään vaipat ja päällikön omat lapinsukat, joiden rusetit jatkuvasti aukeavat ja aiheuttavat päällikölle voimakasta  ahdistusta. Joo minä ymmärrän kulta, tällaista se poikasten hoitaminen on, perheenäiti yrittää lohduttaa voimakkaan hoivavietin valtaan joutunutta päällikköä.

Perheenäiti istuu keittiössä ja harjoittelee vuorosanojaan muuttomiehille, kylmän rauhallisena:

”hei pojat, kiva kun tulitte, olimmekin juuri aikeissa ryhtyä pakkaamaan”.

 

Tästä tulee Kaikkien Aikojen Muutto. Perheenäitiä naurattaa. Eilen häntä stressasi ja jännitti että mitähän helvettiä tästä sotkusta oikein tulee. Tänään enää naurattaa. On kovin helpottavaa tajuta että niin, mitäkö tästä oikein tulee? No ei todellakaan yhtään mitään, kaikki menee mönkään.

Ei se mitään. Eilen oli muutakin tekemistä kuin pakkaaminen. Perheenäiti piipahti kaupunginvaltuustossa ja jätti siellä yhden valtuustoaloitteen.

 

 

 

”VALTUUSTOALOITE TAITEEN PERUSOPETUSTA ANTAVIEN OPPILAITOSTEN TILAVUOKRIEN KOHTUULLISTAMISEKSI

Taiteen perusopetusta antavat oppilaitokset, jotka vuokraavat toiminnalleen tiloja  mm. helsinkiläisistä kouluista, joutuvat maksamaan kaupungille kohtuuttoman suuria tilavuokria. Korkeiden vuokrapyyntöjen vuoksi esimerkiksi taiteen perusopetusta yli 900 lapselle antavan Pukinmäen Taidetalon kiitetty toiminta on suurissa vaikeuksissa ja jopa vaarassa loppua.

Valtuustostrategiaan kirjattu kaupungin tilojen yhteiskäytön lisääminen ei onnistu siten, että kaupunki perii tiloistaan vuokria, joita tiloja tarvitsevat toimijat eivät pysty maksamaan. Lapsille suunnattu taiteen perusopetus täydentää erittäin tärkeällä tavalla peruskoulujen taito- ja taideaineita, joiden tuntimäärä kouluissa on nykyään varsin pieni. Kaupungin ei tulisi omilla vuokrapyynnöillään vaikeuttaa taideopetuksen antamista Helsingissä. Korkeat tilavuokrat nostavat taideopetukseen osallistuvilta lapsilta perittäviä lukukausimaksuja, ja näin kaupungin lasten välinen eriarvoisuus kasvaa, kun vähävaraisemmilla perheillä ei enää ole taideopetukseen varaa.

Helsingin opetusvirasto perii koulutiloistaan varsin kirjavia vuokria. Luokkatiloista peritään eri vuokria kuin kalliimmista liikuntasaleista. Taiteen perusopetus voi joissain tapauksissa toimia koulujen luokkatiloissa, mutta esim. tanssi- ja sirkusopetus tarvitsee käyttöönsä liikuntasaleja. Lisäksi nykykäytännön mukaan musiikkiopistot maksavat alempia tilavuokria kuin muuta taideopetusta antavat oppilaitokset. Eri taiteenalat asetetaan näin täysin tarpeettomasti eriarvoiseen asemaan.

Me valtuutetut esitämmekin, että kaupunki ryhtyy pikaisiin toimiin taiteen perusopetusta antavilta oppilaitoksilta perittävien tilavuokrien kohtuullistamiseksi. Lisäksi esitämme, että näiltä oppilaitoksilta ei peritä korkeampia vuokria kuin musiikkiopistoilta.

 

 

Helsingissä 13.5.2009

Julia Virkkunen”

 

 

Nyt ehkä kolmas kuppi kahvia ja sitten – voi sentään.