Vihreät julkistivat tänään vaalikampanjansa ulkoasun.  <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Sen kummempia selittelemättä, ketään parjaamatta ja turhasti rähisemättä ilmoitan tässä ystävällisesti, että sanoudun irti yhden vaalijulisteen kuvasta. Ihan vain siksi että omatuntoni ei salli sen takana seisomista. Kuvaan liittyvä teksti on mielestäni oikein hyvä, kuten myös muiden julisteiden tekstit. Allekirjoitan ne kaikki. Tekstit ovat seuraavat:

 

"Rohkeutta on investoida ihmiseen.

Rohkeutta on ajatella pieniä.

Rohkeutta on suosia joukkoliikennettä.

Rohkeutta on pitää kaupunki elossa.

Rohkeutta on ymmärtää erilaisuutta."

 

Selittelen kumminkin sen kummemmin.

Olen erityisen mieltynyt lauseeseen "rohkeutta on ajatella pieniä". Oikeaa rohkeutta on mielestäni paitsi ajatella pieniä, myös toimia heidän hyväkseen. Siksi en hyväksy lauseeseen "rohkeutta on ymmärtää erilaisuutta" liitettyä kuvaa. Se saattaa hämmentää lapsia. Ja myös joitain aikuisia. Itse tulkitsen kuvan niin, että se sisältää viittauksen väkivaltaan. Tavalla, jota pienen on vaikea ymmärtää. Koska joidenkin isojenkin ehkä on - myös avarakatseisten ja suvaitsevaisten. Myös ihmisten, jotka ymmärtävät erilaisuutta, ja hyväksyvät sen. Ketään tuomitsematta.

Väkivallan hyväksyminen ja arkipäiväistäminen lasten elämässä eivät minun mielestäni ole erilaisuuden ymmärtämistä. Ne ovat väkivallan hyväksymistä ja arkipäiväistämistä.

Olen sitoutunut Amnesty Internationalin tavoitteisiin väkivallan vähentämiseksi kunnissa. Aiheesta voisi olla tässä blogissani jokin bannerikin, jos osaisin sen tähän asentaa. En tietenkään osaa, joten antaa olla. Ehkäpä tämä ilmoitus riittää.

En voisi kokea olevani vilpittömästi sitoutunut väkivallan vähentämiseen kunnissa, jos vain naureskelisin em. kuvalle ja pitäisin sitä vitsikkäänä. Uskon että kuva on tarkoitettu lempeäksi ja humoristiseksi, ja että aikomus sen takana on ollut hyvä. Tiedän olevani nyt monen silmissä tiukkapipo. Olen silti pipostani ylpeä.

Aikuisten tehtävä on olla aikuisia, ja rohkeutta on ajatella pieniä. Kaikki aikuisten asiat eivät kuulu lapsille. Hetkeä ennen vaalijulisteiden julkistamista jatkoin muiden ehdokkaiden tavoin vihreiden vaalisivuilla lausetta "Rohkeutta on…" seuraavasti:

 

"Rohkeutta on olla oma itsensä - muulloinkin kuin silloin, kun se miellyttää monia. Ja puolustaa heikompia silloinkin, kun se on jonkun mielestä kiusallista."

 

Se siitä.

Vaalijulisteisiin ja muiden vihreiden ehdokkaiden näkemyksiin rohkeudesta voi tutustua täällä.

Adressin ampuma-aselain uudistamiseksi voi allekirjoittaa täällä.

Minun vaaliteemani voi lukea edellisestä kirjoituksestani. Yksi niistä on: pienille kasvurauha.

Se selittäköön tämän ystävällisen ilmoituksen, jos itse en oikein hyvin osannut.

 

Hyvää viikonloppua kaikille.