Perheenäiti piipahti punaisessa talossa. Punaisen talon vuosikymmeniä hoitamattomina paikallaan jököttäneiden omenapuiden oksat notkuivat. Pari isoa oksaa oli katkennut - ilmeisesti omenoiden painosta.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Eikös sellainen omenapuu, joka tuottaa niin paljon niin hyviä ja niin isoja omenoita, että sen omat oksat katkeavat, ole hiukan höpsö, perheenäiti ajatteli omenoita poimiessaan. Sitten hän tuli ajatelleeksi joitain planeettamme perheenäitejä. Niin joo tosiaan, hän jatkoi mielessään, eikä torunut puuta. Ymmärsi vain.

Yöllä kotona omenat odottivat kasseissa parvekkeella hilloamistaan ja koko viikon kestävää leipomista, ja perheenäiti näki omenoista unta. Unessa oli poliittisen unen maku. Omenat soimasivat perheenäitiä siitä, ettei hän jaa niitä kaikille vaan aikoo hillota ne oman perheen käyttöön. Hyvistä omenoista tuli unessa vaikea ja ikävä asia ennen kuin kukaan edes oli vetänyt essua päälle. Huono omatunto kulkee kaupungilla vasara kädessä ja etsii askarreltavaa myös öisin.

Herättyään perheenäiti vaihtoi päällikölle vaipat, keitti kahvia ja päätti pitää poliittisista ajatuksista vapaan viikon. Hän kyllästyi potemaan huonoa omaatuntoa milloin mistäkin. Hän kyllästyi poliittisiin uniinsa. Hän kyllästyi sähköpostiinsa - myös ja erityisesti siihen, jota hän lähettää itse.

Punaisessa talossa päällikkö oppi sanomaan "kukka". Myös omenapuu on kuulemma kukka, ja miksei olisi. Kukat ovat ihania. Päällikkö osaa myös sanoa "mamma". Mammat ovat ihania omasta mielestään ja myös muiden, silloin kun he leipovat. Siksi perheenäiti vetää kohta essun päälle ja avaa parvekkeen oven. Perheenäidin mielestä omenat ovat ihania.

Sinä otat tuon koko touhun aivan liian vakavasti, kaksi ihmistä sanoi perheenäidille viime torstaina. Toinen oli perheenäidin puoliso. Kolmas sanoi että ei tuosta kannattaisi niin ahdistua. He taisivat puhua jostain vaaleista.

Avasin eilen illalla kotiin tullessani sunnuntain Helsingin Sanomat ja ymmärsin mitä he tarkoittivat. Etusivulla oli pääministerin piirustus. Se oli hieno. Pääministeri oli piirtänyt paperin täyteen omenoita.

 

Essu päälle. Essu päällä on hyvä. Se auttaa tähän kaikkeen.