On yö ja tilanne on selvästikin hallinnassa.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Perheenäiti tuntee itsensä epäilyttävän lauhkeaksi. Jänis on viimein löytänyt tiensä olohuoneen sohvan alta keittiöön. Siihen meni puoli vuotta. Nyt jänis päivystää jääkaapin edessä ja yrittää vedota tunteisiin, ihmisen kaikkein hellimpiin. Järkipuhetta jänis ei hyväksy. Hänelle on aivan turha sanoa: voi kuule kun porkkanat on loppu. Jäniksen mielestä se ei ole mikään syy olla antamatta hänelle porkkanaa. Jänis luo ihmiseen tuomitsevan katseen ja ryhtyy syömään syöttötuolia.

Perheenäiti on epäilyttävän lauhkea, koska hänen ruumiinsa kaupunkilaisesta arkisijainnista huolimatta hänen henkensä elää punaisessa talossa. Se ajattelee siellä kukkia. Kukkien ajatteleminen on viisainta mihin ihminen pystyy. Politiikkaakin tosin tuli tänään sivuttua: perheenäiti käveli eduskuntatalon ohi ja pysähtyi tutkimaan sen vieressä kasvavia perennoja. Eduskunnan kesäkukkapenkki oli käännetty. Mitähän tähän tulee, perheenäiti mietti ja jatkoi heti mielessään: ruiskaunokki olisi kyllä kaunis. Tässä pihalla nimittäin.  

 

"Ruiskaunokki on kertarikkaruoho, jonka harmaankeltaiset pähkylät muistuttavat rukiin jyvää, mutta ovat yläpäästään ikään kuin poikkileikatut, ja niissä on 3-4 mm:n pituinen karvakimppu, joka lyhenee puitaessa."

                             (Mikko Raatikainen: "Rikkakasvikuvasto", Kasvinsuojeluseuran julkaisu nro 82, 1991)

 

Rikkakasvikuvasto on kiinnostavaa luettavaa. Perheenäiti selaa sitä iltaisin.

 

"Mikä on rikkakasvi?

Rikkakasvi on kasvi, jolla ei ole elinpaikkaa, mutta joka usein menestyy vainoamisesta huolimatta. Ihmisen kannalta katsottuna se on väärässä paikassa kasvava kasvi, joka aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai on muuten haitallinen. "

 

Rikkakasvikuvasto puhuu ehkä kasveista, mutta perheenäidille se kertoo ihmisestä.

 

"Ruiskaunokin pähkylät ovat 3,7 mm pitkiä, ja 1000 siemenen paino on 4,5g."

 

Ihminen on siis mitannut ja punninnut ruiskaunokin. Miten liikuttavaa. Eläin ei ehkä viitsisi. Eläin ei ehkä keksisi että miksi sen pitäisi. Ihminen on sillä tavalla eläintä viisaampi että ihminen kyllä keksii viitsimisilleen jonkin syyn, ja mitä älyttömämpi, sen parempi.

Rikkakasvikuvasto on julkaistu 1990-luvun alussa. Siinä puhutaan jo kasvihuoneilmiöstä. Sellainen puhe saa perheenäidin voimaan huonosti. Siksi kun sitä on varmasti ollut muuallakin kuin Rikkakasvikuvastossa, mutta sitä ei ole kuunneltu.

Parasta siirtyä entisaikaan, vanhoihin hyviin aikoihin ennen kuin omaa itseäkään oli.

 

"Taimien kouluttaminen

Ainakin vaativimpien perennakasvien taimet pitäisi kouluttaa mahdollisimman nuorina. Siten saadaan niiden sekä maanalainen että maanpäällinen osa vahvistumaan ja kasvi  totutetuksi muuttamiseen."

                                                          Frans Salonen ja K. Jaatinen: "Kodin puutarha", WSOY,  1946 (alkuteos 1933)

 

Oli se elämä näköjään aika omituista jo ennenkin. Mutta mukavan vaatimatonta, kuten edellä mainitun teoksen tekijät kirjan ensimmäisen painoksen alkusanoissaan todistavat:

 

"Toivomme, että tämä kirja heikkouksistaan huolimatta voisi  jossakin määrin edistää nousukaudessa olevaa kotipuutarhaviljelyä maassamme."

 

Kolmannen painoksen alkusanat ovat jo hiukan uskaliaammat:

 

"Toivomme kirjamme nyt ilmestyvässä asussaan saavan osakseen yhtä vilkkaan huomion kuin aikaisemmin ilmestyneet painokset ovat saaneet."

 

Kuudennen painoksen alkusanat tekevät perheenäidin hyvin onnelliseksi. Heikkouksistaan huolimatta tämä kirja on sittenkin tuottanut kirjoittajilleen itselleenkin jonkin verran iloa:

 

"Olemme iloisia siitä suuresta suosiosta, jota harrastajaviljelijät ovat kirjaamme kohtaan osoittaneet ja toivomme hartaasti että tämä nyt ilmestyvä kuudes painos, johon olemme tehneet vähäisiä korjauksia ja lisäyksiä, saisi neuvoillaan edelleen edistää ja kohottaa kotipuutarhaviljelyä rakkaassa Suomessamme."

 

Kyllä se varmasti saa. Viimeistään nyt. Ja jos ei se meillä muuta edistäkään, niin ainakin kukkien ajattelemista.

On yö ja tilanne on edelleen hallinnassa.