Perheenäiti ei ole viime päivinä voinut ottaa kantaa mihinkään, sillä hän on vajonnut sisäiseen puutarhamaailmaansa. Sisäisessä puutarhamaailmassa vertaillaan köynnöskasvien kasvutapoja ja nähdään unia perennoista. Siemenpussit lojuvat pitkin pöytiä, kilteimmät itävät ikkunalla. Varhain maanantaiaamuna punaisesta talosta kaupunkiin palaava lauhkea puutarhaihminen muuttuu kaupungissa välittömästi kärttyiseksi kaupunkilaisniuhoksi, joka kieltää ensi töikseen koko perheeltä television katselun, sillä televisio on kauheus joka pilaa puutarhaihmisen elämän. Puutarhaihminen puolestaan on kaupungissa kauheus joka pitäisi palauttaa välittömästi punaiseen taloon, jotta perhe saisi katsoa rauhassa televisiosta edes uutiset. Puutarhaihmisen luennoidessa puolisolleen siitä, kuinka kauhealla tavalla televisiouutiset täyttävät joka ilta koko olohuoneen, puoliso saattaa todeta hissukseen että niin, lehdessä lukikin että puutarhanhoidosta tulee helposti kovat vieroitusoireet.   <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

"Tekisikin mieli huutaa kuuluvalla äänellä: Havahtukaa hyvät ystävät ja ryhtykää toteuttamaan unelmaanne, rakentamaan keidasta, josta olette haaveilleet. Te voitte tehdä sen kaiken itse. Sellainen työ merkitsee ihanaa rentoutumista ja on erittäin suurimerkityksistä ruumiillisen hyvinvoinnin kannalta."

                                                                                                                    Sven Gréen: Kodin puutarhatieto, WSOY, 1960

 

Perheenäiti, joka siirsi viime viikolla kuusi kottikärryllistä isoja kiviä naapurin pellonlaidalta omaan kukkapenkkiinsä vauvan katsellessa hämmentyneenä vierestä, on täysin samaa mieltä. Tekisikin mieli huutaa kuuluvalla äänellä: havahtukaa hyvät ystävät ja lakatkaa asumasta kaupungissa.

Kunpa se olisikin niin helppoa. Näin vain ei ole. Ihminen joka asuu kaupungissa, asuu kaupungissa. Kaupungissa asuu paljon ihmisiä eivätkä he voi niin vain lakata olemasta. Kotonaan.

Elinkeinoelämän keskusliitolla on ihmeen pitkän hiljaiselon jälkeen tänä aamuna kaupunkilaisen sanomalehden sivuilla mielipide siihen, kenen pitäisi hakeutua kunnallisvaaliehdokkaaksi.  Johan me toivottiinkin että EK ottaisi tähän asiaan kantaa, muutenhan me ei oikein tiedettäisi miten päin täällä kaupungissa oikein pitäisi olla ja elää.  Hyvä että EK kertoo. EK:n mielestä on ongelmallista että kunnan omat työntekijät hakeutuvat päättämään kunnan omista asioista. "Onko siellä tarkemmin katsomassa omien asioidensa perään vai yhteisten asioiden perään", miettii EK:n johtaja aamun lehdessä.

EK:lla on siis johtaja? Ja minusta kun on vaikuttanut siltä että johtaja on EK itse. EK kun esiintyy tiedotusvälineissä johtajan elkein ja työntää nenänsä kaikkialle.  

Tekisi mieli katsoa tätä EK:ta vähän tarkemmin. Että onko se katsomassa omien asioidensa perään vai yhteisten asioiden perään. Voiko tätä EK:ta nähdä jossain, jotta sitä voisi katsoa? Ja mitä ovat Elinkeinoelämän keskusliiton "yhteiset asiat", joiden perään olisi hyvä katsoa?

Miettikääpä tätä. Minä mietin nyt sitä, olisiko kuitenkin parempi että me ei katsottaisi Elinkeinoelämän keskusliiton ja täysin suitsimattoman markkinatalouden perään, kun ne ovat kovaa vauhtia porhaltaneet hoitamaan meidän yhteisiä asioitamme parhain päin oman etunsa kannalta, ja häviävät vauhdilla näkyvistä. Että olisiko sittenkin parempi, että sen sijaan että katsottaisiin niiden perään, juostaisiinkin ne kiinni. Ja katsottaisiin että voiko tälle touhulle vielä tehdä jotain.

Miettikääpä tätä. Perheenäiti miettii nyt säleaitaa jonka hän näki unessa, siinä jossa oli niitä ihania perennoja. Että millainen köynnös kiipeäisi sellaista aitaa pitkin kokonaan ilman hoitoa.

Onneksi puoliso ei vielä tiedä millainen säleaita perheenäidin unessa oli. Hän kun luulee että seuraavaksi rakennetaan taloon keittiö. Keittiö olisi siitä hyvä, että siellä voisi seistä koko kesän kuumissaan lieden ääressä.  Säleaita katsoo parhaaksi tulla tässä perheessä nimenomaan perheenäidin uneen. Muiden unissa sitä ei ehkä rakennettaisi palvelemaan köynnösten tarpeita, eikä sitä ehkä koskaan ylipäätään rakennettaisi.

Ei sitä ehkä koskaan rakenneta. Ehkä punaiseen taloon rakennetaan sittenkin ensin keittiö, olemaan tyhjillään koko kesän. Kun naapurin pellonlaidalla on edelleen aika paljon kiviä, selvästikin aivan väärässä paikassa. Ole hyvä Sven:

 

"Luonteeltaan kiireinen ja malttamaton saattaa ottaa palvelukseensa puutarhanrakentajan, ammattipuutarhurin, joka sangen lyhyessä ajassa muuttaa suunnitelmat todellisuudeksi. Me muut hankimme runsaan kokoelman erilaisia työkaluja ja ryhdymme puuhaan. Ehkäpä valitsemme kultaisen keskitien ja hankimme apua esim. säleaidan rakentamistyöhön ja käytävien perustamiseen, jotta ihmiset ja autot saattaisivat esteettömästi saapua luoksemme. Kaikessa muussa noudatamme edelleen tunnussanaamme: Tee se itse."

 

Kaikessa muussa tai kaikessa. Ehkäpä valitsemme kultaisen keskitien tai ehkäpä eksymme siltä. Kohtuus on kirosana kaikessa ja myös kaikessa muussa.