Tänään perheenäiti järjesti perheen siivouskaapin. Sieltä löytyivät talon vanhat Järjestyssäännöt.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Perheenäiti tutustui niihin, kehysti ne ja asetti ne keittiön ikkunalaudalle. Hän katsoi vuorotellen Järjestyssääntöjä ja keittiössä vallitsevaa kaaosta. Järjestys se olla pitää, ja jos ei perhe kerran osaa pitää yllä järjestystä, pitää olla säännöt. Nyt on.

"Porraskäytävien siisteys vaatii ettei kotieläimiä päästetä portaisiin ilman ohjausta."

Hyvä tietää. Jänis onkin tavattu tänään eteisestä. Onneksi hän ei ehtinyt porraskäytävään. Ilman ohjausta hän olisi ollut siellä entistäkin enemmän hukassa.

"Vaatteiden pesu ei ole sallittua huoneistossa, lukuunottamatta hyvin pientä pesua."

Jo loppui pyykkääminen. Perheenäiti ei siis saa enää pestä kuin vain päällikön hyvin pieniä vaatteita. Se sopii kyllä.

"Rakenteiden tärvelemisestä, ikkunoiden särkemisestä, seinien raapimisesta ym. vahingon aikaansaamisesta vaaditaan syylliseltä täysi korvaus."

Vai niin.

"Ulko-alueiden siisteys vaatii ettei riistaa, elintarvikkeita, astioita tai puhdistusvälineitä pidetä parvekkeella tai riippumassa seinien ulkopuolella."

No täällähän tarkkoja ollaan. Frisbeenä paremmin tunnettua Saarioisten einespizzaa, jonka voimin esikoinen on koko viime viikon kantanut kodin irtaimistoa ylös neljänteen kerrokseen, ei siis saakaan roikottaa ulos keittiön ikkunasta. Eikä jänistä, eikä siivouskaapin sisältöä.

"Asukkaiden ollessa poissa huoneistosta 3 vrk pitemmän ajan, on asukkaan tulipalon sekä vesi-, lämpö-, kaasu- ja sähköjohtojen ym. hoidon takia jätettävä avain uskotulle henkilölle ja ilmoitettava tästä isännöitsijälle tai talonmiehelle."

Nyt menee vaikeaksi. Jos me vielä joskus aiomme pitkäksi viikonlopuksi maalle punaiseen taloon, meidän on löydettävä joku uskottu henkilö hoitamaan kodin sähköjohtoja. Minulle ei näin äkkiseltään tule mieleen kuin yksi, joka tekisi sen varmasti mielellään, mutta kun hän tulee yleensä punaiseen taloon mukaan. Sitä paitsi on hiukan kyseenalaista, uskotaanko häntä henkilöksi ollenkaan, kun ei hän kerran saa kulkea porraskäytävässäkään ilman ohjausta. Ja kuka meistä soittaa joka viikonloppu isännöitsijälle että päivää, jätettiin taas se jänis hoitamaan niitä johtoja?

"Lasten vanhempien on syytä valvoa tarkoin lastensa toimia, koska vastuu tapahtuneista rikkomuksista jää heille."

Niin. Lasten vanhempien on syytä valvoa. Myös näköjään ilman syytä, öisin. Perheenäiti ei vaan aivan täysin ymmärrä, kenelle vastuu tapahtuneista rikkomuksista siis jää, lapsille vai vanhemmille. Vastaanko minä siis siitä jos lapseni unohtavat soittaa perjantaisin isännöitsijälle, vai minun lapseni siitä että minä pesen meidän asunnossamme salaa heidän kaikkien vaatteet, sittenkin? Ja vaaditaanko siitäkin täysi korvaus, syylliseltä, vai riittääkö puolet, jos puhtaat vaatteet olivat kaikki loppu?

Perheenäiti katselee kotona ympärilleen. Tänne olisi kieltämättä kiva saada joskus joku järjestys. Edes hetkeksi.

Tuskin sitä koskaan tulee. Mutta onneksi on edes nämä säännöt.