<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Perheenäidin vanhempi tytär on keksinyt ratkaisun perheenäidin jatkuviin tietokonehuoliin.  Jouluhan toi perheeseen uuden nykyaikaisen tietokoneen lisäksi myös uuden printterin, jossa on skanneri – haetaan siis kellarista se neljäkymmentä vuotta vanha kirjoituskone, perheenäiti sanoo sillä sanottavansa, ja sitten paperi skannataan tietokoneelle! Miten nerokasta. Hyvä että saatiin tämä uusi kannettava tietokone, joka vie tosi vähän tilaa, sillä tila on pian tosi vähissä kun keittiössä on paitsi tämä kannettava tietokone, myös se skanneri ja se kirjoituskone, ja lisäksi se vanha valtavan kokoinen tietokone, jota ei voi viedä pois, koska se sisältää perheen kaikki valokuvat, joita ei enää saa siitä koneesta ulos.

Taasko sä menet jaarittelemaan siitä nykyajasta, vanhempi tytär kysyi kun perheenäiti hetki sitten istahti jälleen silmät leiskuen uuden tietokoneen ääreen sen jälkeen kun hän oli päättänyt, ettei hän luovuta, ennen kuin tuo arvaamaton villikone on kesytetty. No nyt mä vasta menenkin, perheenäiti vastasi.  Täytyyhän avaruuden saada vihiä niistä havainnoista, joita perheenäiti keittiössään tänä jouluna nykyajasta tekee. Perheenäiti tai muu perhe.

Puoliso on myös osallistunut tietokonekeskusteluun. Yöllä, kun perheenäiti kysyi, mikä on tuo lukon kuva tuossa näytön alareunassa, puoliso sanoi: emmätiedä, paina sitä. Perheenäiti vastasi: se sanoo että se aikoo lukita siitä koko koneen, johon puoliso että älä helvetissä paina sitä, johon perheenäiti että entä jos minä painan sitä vahingossa, johon puoliso että sitten täytyy kai hankkia uusi kone. Vähän myöhemmin, kun tuli puhetta siitä että koneeseen olisi ehkä syytä kytkeä irrallinen hiiri, puoliso kysyi, eikö siihen voisi kytkeä myyrää. Sitä uutta myyrää vaikkapa, jonka kanssa perheenäidin vanhempi tytär tanssi aattona tangoa, se on hyvin sympaattinen.  Tänään päivällä, kun perheenäiti huusi ääneen, että hän on saanut nyt nykyajasta lopullisesti tarpeekseen, sillä tietokoneessa mellastaa nyt näkymätön hiiri, joka pitäisi lukita jotta tietokoneella voisi kirjoittaa jotain, jolloin tekstiä ei siis voisi millään lailla käsitellä, koska hiiri olisi lukittu, puoliso ilmaisi mielipiteensä, jonka mukaan hiirtä ei saa vangita. Miten minä sitten saan ikinä kirjoitettua tuolla koneella  mitään?! perheenäiti huusi, johon puoliso että en minä vaan tiedä. Sitten hän istahti uuden tietokoneen ääreen ja kas: jopa alkoi tapahtua.

Puoliso painoi jotain nappia ja sanoi perheenäidille ylpeänä: tässä on tällainen helppokäyttötoiminto. Perheenäiti kiinnostui: mitä sillä voi tehdä? Johon puoliso: se sanoo että sillä voi kirjoittaa ilman näppäimistöä.

Perheenäiti istui keittiön pöydän ääressä ja hänen olkapäänsä alkoivat hytkyä. Hän ei ollut varma oliko kyseessä itku vai nauru, eivätkä lapsetkaan olleet, sillä yksi tuli huoneestaan katsomaan, mikä oli se ääni joka hänen äidistään lähti. Meillä on nyt uusi tietokone, jolla voi kirjoittaa ilman näppäimistöä. Täytyy vaan tulostaa siitä skanneripintteristä ensin tyhjä paperi ja tilata Microsoftin sivuilta lyijykynä. Tämä uusi tietokone on niin nykyaikainen, että joku näistä koneen kyljessä olevista lukemattomista pikku rei’istä on takuuvarmasti viimeisintä huutoa oleva usb-teroitin.

Illalla, kun uusi tietokone oli tunnin vanha, perheenäidille selvisi että koneeseen kuuluu myös kaukosäädin. Tietenkin. Koneen ääressä istuva voi siis tarvittaessa nousta tuolilta, astua pari askelta taaksepäin ja käyttää konetta myös parin metrin päästä. Jumalattoman näppärää. Esikoinen otti sen esikoisille tyypillisen minä-en-kestä-enää –ilmeen kun perheenäiti ja hänen vanhempi tyttärensä neuvoivat yhdestä suusta häntä kytkemään kaukosäätimen sukkahousuilla kiinni koneeseen saman tien, mikäli haluaa sen olevan tallessa vielä aamulla.

Aamulla kaukosäädin oli hävinnyt, aivan kuten kaikki mitä perheenäiti oli yöllä kirjoittanut. Keittiössä mellastaa nyt näkymätön hiiri. Olemme kaikki sen armoilla.

Kauhean pientä tekstiä sinä kirjoitat, puoliso sanoi äsken astuessaan keittiöön, eikö sieltä muuta tule? Perheenäiti ei uskalla edes yrittää. On otettava se mitä hiiri antaa, ja hiirihän on hyvin pieni eläin. Jatkossa perheenäidin on todennäköisesti harkittava sisällöntuottajan palkkaamista blogiinsa, sillä tästä lähtien kaikki hänen aikansa tulee kulumaan muodon parissa askaroimiseen. Sama kai se mitä asiaa ihmisellä on tai ei ole, pääasia että se esitetään nykyaikaisessa muodossa. Näkyy se sitten tai ei.

Perheenäiti ottaa nyt esiin pukin hänelle tuomat uudet sukkahousut, kytkee itsensä niillä ranteistaan uuteen tietokoneeseen ja käy äänettömään taisteluun nykyaikaa vastaan.