Rakas päiväkirja,

olipa kiireinen päivä. Piti lobbata, lietsoa taisteluhenkeä, lähettää vetoomuksia, antaa hesarille palautetta, viestittää ja kokoustaa. Mitä perheenäidit tekivät ennen kuin kouluja yritettiin lakkauttaa? Perheenäiti ei muista. Se saattoi liittyä ihmisen perustarpeisiin: ruokaan, uneen, puhtaisiin vaatteisiin, ulkoilmaan ja kulttuuriin. Opetusvirasto on kuitenkin astunut kehiin. Enää ei tarvitse laittaa ruokaa, pestä pyykkiä eikä nukkua. Ei tarvitse lukea kirjoja eikä katsoa televisiota. Enää ei ehdi.

Perheenäiti ihailee vilpittömästi opetusviraston pokkaa. Se todella pitää. Virasto, joka kielsi maanantaina tiukasti kaikkia lakkautusuhan alla olevien koulujen rehtoreita ja opettajia kommentoimasta lakkautusuhkaa julkisuudessa, kielsi tänään tiukasti julkisuudessa kieltäneensä rehtoreita ja opettajia kommentoimasta lakkautusuhkaa julkisuudessa. Eiväthän he sellaista voi tehdä, he sanovat nyt, ja kun hesarin toimittaja kysyy: minkähän takia mistään kouluista ei sitten saatu asiaan mitään kommenttia, virasto vastaa: niin, voihan olla että jos ei oikein tiedetä, mitä sanottaisiin, niin ei sitten kommentoida.

Niin. Voihan myös olla, että jos esimies on kieltänyt tekemästä jotakin, alainen ymmärtää kyllä että esimiehen kiellon uhmaaminen saattaa vaikeuttaa hänen tulevia työolojaan. Etenkin jos hän ei ole töissä opetusvirastossa eikä siis ole umpityhmä.

Rakas päiväkirja, opetusvirasto ei siis pelkästään kähmi, se myös valehtelee. Tai sitten viraston viestintäpäällikkö ei tunne viraston viestintätapoja. Joihin siis kuuluu uhkailu.

Kähminnästä perheenäiti haluaa kertoa sinulle nyt seuraavaa: Yhtenäiskoulua on esitetty lakkautettavaksi, mutta vaikka asia ei vielä ole edennyt opetuslautakuntaan, kaupunginhallituksesta ja valtuustosta puhumattakaan,  opetusvirasto on jo tarjonnut koulun tiloja erään toisen koulun käyttöön. Ohi luottamusmiesten siis. Mainittakoon että tarjouksen on saanut yksityinen 12-vuotinen -yllätys yllätys - yhtenäiskoulu. Yhtenäiskouluthan eivät ole hyviä, paitsi jos ne ovat yksityisiä. Silloin niille soitetaan opetusvirastosta ja sanotaan: hei, haluaisitteko uudet tilat? Me tyhjennetään ne teille yhdestä hyvästä koulusta. Tyhjennettävään kouluun opetusvirasto ei soita. Sehän on aivan turha.

Opetusviraston mielestä Yhtenäiskoulun opetus on myös liian kallista. Näinkin he ovat sanoneet. Mainittakoon, että Yhtenäiskoulun opetuksen hinta on tilastojen mukaan 11% alle kaupungin muiden yhtenäisten peruskoulujen keskiarvon. Halpa on aina halpaa, paitsi opetusvirastossa, jossa se on kallista.

Yhtenäiskoulun lukio on opetusviraston mielestä liian pieni.  Pienessä lukiossa ei kuulemma ole riittävästi kurssitarjontaa ja valinnanmahdollisuuksia. Mainittakoon, että Yhtenäiskoulun lukiolaiset ovat lukioonsa tyytyväisiä, ja heidän valitsemansa kurssit on pystytty toteuttamaan. Ylioppilaskirjoitusten tulokset ovat hyviä, ja tyytyväisten opettajien mielestä pieni koko on pelkästään oppilaiden etu. Heidät kaikki tunnetaan, opinnonohjaus toimii. Yhtenäiskoulun lukiosta ei pudota. Kuten rehtori asian ilmaisee: jos ne alkavat jäädä kotiin, me haetaan ne sieltä taksilla. Hyvä lukio on hyvä lukio, paitsi opetusvirastossa, jossa se on huono.

Rakas päiväkirja, toivoisin melkein, että kaupunkilaiset tietäisivät, kuinka heidän asioitaan tässä kaupungissa todellisuudessa hoidetaan. Samalla toivoisin melkein, etteivät he tietäisi, sillä sitten hekään eivät ehkä enää koskaan saisi unta.

Kunpa tämä painajainen pian päättyisi. Hyvää unetonta yötä.