Opetuslautakunta vieraili tänään Yhtenäiskoululla. Aivan kaikki sen jäsenet eivät päässeet paikalle, mutta valtaosa tuli kumminkin. Tässä aamukahvitilaisuudessa he saivat paitsi kuulla rehtorin hienon esityksen Yhtenäiskoulusta, myös vanhempien toimintaryhmän Pro Ynkin (tai pikemminkin sen pienen siiven, joka teki asian eteen työtä yötä myöten, kiitos kovasti Minna H, Minna T, Sanna ja Marja! Ja oliko muita vielä?) koostaman tuhdin tietopaketin siitä, mitkä järkisyyt ja aikuisten ihmisten tilastot puhuvat koulun lakkauttamista vastaan. Lisäksi opetuslautakunta sai kuulla lapsia ja nuoria, ihanasti, ja osa lautakunnan jäsenistä jäi vielä seuraamaan sympaattista aamunavausta.

Ja sitten. Sitten he saivat vielä pari juttua.

Opinto-ohjaaja Sari esitteli koulun toimintaa pähkinänkuoressa valokuvin. Ja mitä sieltä kuoresta löytyikään? Hyvänen aika sentään, sieltähän löytyi MEIDÄN TAPSA!

Yhdeksäsluokkalaisten TET-jaksosta, työelämään tutustumisesta siis, kertovista valokuvista kävi ilmi, että eräskin yhdeksäsluokkalainen oli tutustunut työelämään eräässäkin käpyläläisessä eläinkaupassa. Ja kuvassa hän yritti houkutella erästäkin varsin persoonallista jänistä ulos häkistään.

Ei varmaan onnistunut. Vai mitä Tapsa?

Kuvassa näkyi siis se, mitä Tapsasta yleensä näkyy. Tapsan Häkki. Tapsa on mieltynyt siihen. Hän poistuu sieltä ilmeisesti lähinnä öisin, kun muu perhe nukkuu. Silloin kun on tarjolla vähemmän hellyyttä. Jota Tapsa on siis saanut mielestään tässä elämässä aivan riittävästi.

Ja sitten se toinen juttu, jonka lautakunta sai koululta mukaansa tämän jäniselämyksen lisäksi. Lautakunta sai mitäpä muuta kuin lautapelin.

Yhtenäiskoulun kolmasluokkalaiset valmistivat sen opettajansa suosiollisella avustuksella, ja perheenäidin. Perheenäiti haluaakin kiittää Nipaa kärsivällisyydestä. Perheenäiti lupaa pyöriä jaloissa vastaisuudessa vähän vähemmän, paitsi tietysti jos koulunpelastaminen vaatii jatkotoimia askartelun saralla.

Lisäksi perheenäiti haluaa kiittää kaikkia kolmasluokkalaisia hienosta työstä. Te teitte pelistä sitä mitä sen pitikin olla: tosi hienon.

Valitettavasti kolmasluokkalaisten pikku- ja keskisuurten kätösten jälkeä ei saa tähän esille. Se kulkee paraikaa lautakunnan puheenjohtajan Tuomas Nurmelan mukana pitkin kaupunkia, perheenäiti piti siitä huolen. Kuvitelkaa se siis mielessänne. Kuvitelkaa pelin tekstejä lukiessanne sen kuvitus oikein kauniiksi, ja olette oikeilla jäljillä. (Ja koska perheenäidin blogi niskuroi, osa tekstistä on mielivaltaisesti isokokoisilla kirjaimilla ja osa pienillä, eikä tavallinen perheenäiti luonnollisestikaan voi vaikuttaa asiaan. Eiväthän tietokoneet ihmistä varten ole, vaan itseään.)

 

 

SÄILYTÄ YHTENÄISKOULU – JA OLET<?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

 

 KÄPYLÄN TÄHTI !

 

PELIN TARKOITUS

 

on kulkea kierros Käpylässä ja tutustua

Yhtenäiskoulun ympäristöön.

 

SÄÄNNÖT

 

ovat helpot: heitä noppaa ja seuraa sydäntäsi. Viisain aloittaa.

 

PELIN KULKU:

 

Aloita kierros Yhtenäiskoulun pihalta nuolen suuntaan.

Kukin heittää vuorollaan noppaa

ja kulkee nopan näyttämän luvun verran eteenpäin.

 

Matkan aikana pääset tutustumaan Käpylän lasten tärkeisiin paikkoihin – ja vaaralliseen liikenteeseen.

Nappuloina voit käyttää jotain pientä (älä kuitenkaan lapsia).

Oppainasi toimivat Yhtenäiskoulun kolmasluokkalaiset.

 

Tässä pelissä voittavat kaikki. Erityisesti lapset ja nuoret, jotka saavat palata kierroksen päätteeksi jatkamaan koulunkäyntiään omassa tutussa, hyvässä koulussaan.

 

 

 

    1. KIMMONPUISTO

Pääsit turvallisesti Kimmonpuistoon, sillä sinun ei tarvinnut ylittää Mäkelänkatua! Jäät syömään välipalaa yhdessä niiden 65 nuorimman yhtenäiskoululaisen kanssa, jotka viettävät puistossa iltapäivänsä, ennen kuin vanhemmat palaavat töistä. Yksi heittovuoro jää väliin - mutta saat leikkiä rauhassa aidatussa puistossa, ja vatsasi tulee täyteen.

2. VAARALLINEN SUOJATIE!

Menetät kolme heittovuoroa, sillä Mäkelänkadun liikennevalot ovat taas pois päältä. Et uskalla ylittää katua. Suojatie on hyvin lähellä moottoritietä ja autot ajavat kadulla usein ylinopeutta. Ja vaikka valot toimisivatkin, tässä kohtaa ajetaan päin punaista vähintään kerran kymmenessä minuutissa. Mäkelänkatu onkin koulupiirin raja itä-länsi-akselilla.

3. KÄPYLÄN KLUBI

Piipahdat käpyläläisten lasten, nuorten ja aikuisten yhteisessä olohuoneessa.  Täällä voit vaikkapa pelata biljardia, leipoa tai vain jutella. Saat päättää vapaasti, kuinka monta heittovuoroa haluat klubilla viettää. Täällä on myös kiva iltapäiväkerho, joka palvelee parhaiten Käpylän peruskoulun ekaluokkalaisia, ettei heidän tarvitsisi ylittää yksin Mäkelänkatua. Valitettavasti kerhoon ei mahdu kuin 20 lasta.

  1. KÄPYLÄN PERUSKOULU

Tässä on Käpylän toinen hyvä koulu. Se on jo nyt aika iso, koska siinä on 770 lasta. Koulu on hallinnollisesti yhtenäinen, mutta sijaitsee useassa rakennuksessa. Jäät miettimään sitä, mihin Yhtenäiskoulun 260 peruskoululaista mahtuisivat, jos koulut yhdistettäisiin, kun tämän koulun kaikki rakennukset menevät vuoden päästä ilmastointiremonttiin, kukin kokonaiseksi lukuvuodeksi kerrallaan. Siksi aikaahan koulun lapset siirretään vuorotellen opiskelemaan pihalle rakennettaviin parakkeihin. Mietit asiaa yhden heittovuoron ajan – ja toisen sitä, miten ekaluokkalaiset pääsisivät Kimmon puistoon tältä puolen Mäkelänkatua.

5. KÄPYLÄN KIRJASTO

Aktiivisten käpyläläisten ansiosta lähikirjasto on edelleen paikallaan ja palvelee sijaintinsa vuoksi erityisen hyvin Käpylän lapsia. Tapaat kirjastossa helsinkiläisiä päättäjiä ja onnistut vakuuttamaan heidät siitä, että Yhtenäiskoulun säilyttäminen palvelee kaikkia alueen lapsia ja nuoria. Sehän ei ollut vaikeaa, mutta saat silti ylimääräisen heittovuoron!

6.   KÄPYLÄN KIRKKO

Täällä alueen koululaiset käyvät joulu- ja kevätkirkossa ja rippikoululaiset konfirmoidaan. Rauhoitut hetkeksi, keräät voimia ja jatkat matkaa rauhassa, sitten kun itse haluat.

7.   POHJOLANKATU

Puu-Käpylän idyllinen puukuja ja ykkösen raitiovaunun loppusuora on samalla myös Yhtenäiskoulun koulupiirin raja pohjois-etelä-akselilla. Syy on hyvin yksinkertainen: kadun pohjoispuolelta tulevien pienimpien koululaisten ei tarvitse ylittää Mäkelänkatua eikä Pohjolankatua, jolla ei juuri ole liikennevaloja. He pääsevät Yhtenäiskouluun turvallisesti alikulkutunnelin kautta. Tutustut siihen tuossa tuokiossa.

8.   KAKKONEN

Tässä Käpylän seurakunnan nuorisotilassa järjestetään myös iltapäivätoimintaa pienimmille koululaisille. Kakkonen on melkein Yhtenäiskoulun vieressä, aivan alikulkutunnelin suulla.

9.   TURVALLINEN ALIKULKUTUNNELI

Tunneli on Mäkelänkadun itäpuolelta tulevien koulupiirin pienimpien pelastus. Tunneli sijaitsee kuitenkin vasta Tuusulantien alkupäässä, joten siitä ei ole mitään iloa lapsille, joiden täytyy päästä Mäkelänkadun yli etelämpänä, Kimmon puiston ja Käpylän peruskoulun kohdalla.

10.    YHTENÄISKOULU

Tervetuloa takaisin ja perille. Jos olet ekaluokkalainen, abiturientit ojentavat sinulle ensimmäisenä koulupäivänäsi aapisen. Jos olet abiturientti, ekaluokkalaiset ojentavat sinulle viimeisenä koulupäivänäsi ruusun. Jos olet jotain siltä väliltä, tervetuloa kouluun, jossa isot ja pienet elävät koko kouluaikansa sopuisaa, yhteistä arkea.

 

 

Tapsa, Käpylän todellinen tähti, istuu nyt häkkinsä edustalla ja nukkuu. Istuallaan. Sillä hellyys väsyttää.