Taivahan talikynttilät, yllä oleva otsikko on päivän Hesarin kuuma keskustelunaihe mielipidesivun laidassa samaan aikaan kun pääkirjoitussivulla "Kouluverkko vaatii tarkistamista". Kouluverkon tarpeita ei sovi kyseenalaistaa, se mitä kouluverkko kulloinkin vaatii, sitä sen on saatava, ja kouluverkon tyhjentäminen sen kehitystä jarruttavista koululaisista on aloitettava välittömästi. Kouluverkko ei kehity, ellei sitä pyyhitä kartalta. Helsingin kouluverkko on saatava maailmankaikkeuden kehityksen edelle, onhan ennustettu, että alkuräjähdyksen seurauksena maailmankaikkeus ei laajene loputtomiin, sen laajeneminen lakkaa jonain päivänä, pysähtyy hetkeksi ja vaihtaa suuntaa. Sen jälkeen maailmankaikkeus alkaa kutistua, kunnes sitä ei enää ole. Helsingin kouluverkon kehitys on siis täysin vääjäämätöntä, silkka ajan kysymys, jota täytyy tarkastella entistä, tavallisille perheenäideille soveltuvaa arkijärkeä paljon laajemmasta näkökulmasta. Seinissä on säästettävä, eihän me hei ihan totta voida niitä lapsia täällä loputtomiin opettaa, kyllä te hei tajuatte aikuiset ihmiset että rajansa kaikella hyysäämisellä, kyllähän te hei tajuatte. Kyllä te tajuatte. Kyllä te tajuatte.

Perheenäiti ei ihan vielä tajua. Siksi hän tekeekin nyt niinsanotut Opetusvirastot ja jää aivan tosissaan miettimään, tarvitaanko pelastusliiveissä soutuvenettä. Ja hetken miettimisen jälkeen hän kokee päätähuimaavan elämyksen: näin sen logiikan täytyy toimia! Pelastusliiveissä ei todellakaan mitenkään välttämättä tarvita soutuvenettä. Liivit päällä voi ihan hyvin matkustaa myös junalla. Kouluverkossa ei siis mitenkään välttämättä tarvita enää lapsia. Koulut voivat verkostoitua vaikka netissä, ja seinistä voidaan säästää purkamalla ne kaikki.

Aloittakaamme opetusvirastosta. Sillä senkin seinistä on ennen pitkää kuitenkin pakko säästää, osana laajempaa koulutuslaitoksen kartaltapyyhkimistä. Virtuaalivirasto on kaikkein taloudellisin vaihtoehto. Ja vaikka se saattaakin tuntua viraston vanhoissa kiinteistöissä työskentelevistä aluksi pahalta, he rauhoittuvat varmasti luettuaan omat entisen kouluverkon entisille oppilaille ja opettajille aikanaan osoittamansa lämpimät sanat: kyllä te hei tajuatte itsekin. Kyllä te tajuatte.

Perheenäiti on nyt hyvin, hyvin väsynyt, mutta haluaa kiittää lämpimästi niitä yhtenäiskoululaisia poikia, jotka tarjoilivat hänelle tänään koulun aulassa itse valmistamaansa lämmintä raparperipiirakkaa perheenäidin nojatessa otsaansa kehitystä vastustavaan rintanappikoneeseen. Ennen kuin he läväyttivät opettajainhuoneen oven auki, ja veivät loput piirakasta opettajilleen.

Perheenäidin teki silloin mieli itkeä. Mutta hän lohdutti itse itseään: tulevaisuudessa sen piirakan reseptin voi varmasti ladata netistä.