Aamulla poikaset on jälleen kammettava kouluun, eteinen näyttää siltä miltä ennenkin. Perheenäitiä väsyttää. Olkoon eteinen niin kuin on, on siitä yli päästy ennenkin. Olkoon koulukin niin kuin on, olkoon pitkään ja pysyköön, täytyyhän poikasilla olla jotain, mihin omat poikasensa lähettää, aikanaan. Koulun pitäisi pysyä paikallaan. Sellainen on poikasille hyväksi, löytävät hyvin perille, perillä on tuttua. Koulu on hyvällä paikalla ja hyvä, ei sitä saa siirtää eikä huonontaa. Poikaset nukkuvat vielä. Perheenäiti ei nykyään nuku öisin. Perheenäiti tahtoo pelastaa poikasten koulun. Sellainen valvottaa.

Yhtenäiskoulu on yhtenäinen koulu, sitä käyvät pienet ja isot yhdessä. Se ei ole eripurakoulu, tekopyhäkoulu eikä yhdentekevä näennäiskoulu, ei numero konsultin mapissa eikä liioin kärpäsenkakka kartalla . Yhtenäiskoulu on oikea koulu jota käy moni ihan oikea ihan oikean ihmisen poikanen. Kaikenlaisen ihmisen. Yhtenäiskoulu ei ole eliittikoulu eikä jokapojan koulu, sillä jokapoikaa ei oikeasti ole olemassa sen enempää kuin jokatyttöäkään. Yhtenäiskoulussa tämä ymmärretään. 

Yhtenäiskoulu on oikean kokoinen. Perheenäiti seisoi vastikään koulun opettajainhuoneessa kopiokoneen kyljessä toimittamassa jotain huipputärkeää aikuisten asiaa ja tuli vaivihkaa todistaneeksi seuraavaa. Opettajainhuoneeseen marssi hädin tuskin kopiokonetta korkeampi ihmisen poikanen, joka puhutteli empimättä rehtoria etunimeltä ja sanoi: meidän piirtoheittimestä on palanut lamppu, mitäs tehdään. Rehtori hali poikasta ja pyysi häntä vinkkaamaan koulusihteerille, että tämä voisi pyytää vahtimestaria vaihtamaan sen lampun. Poikanen marssi pelottomasti koulusihteerin huoneeseen. Hänelle ei tarvinnut kertoa, kuka tämä sihteeri on, tai missä on se huone. Lamppu vaihdettiin alta viiden minuutin.

Perheenäiti on seisonut muidenkin koulujen opettajainhuoneissa. Niihin eivät alamittaiset ole marssineet. Niiden ovet ovat nimittäin lukossa. Yhden oveen ei ollut avainta, se aukesi vain koodilla.

Lukekaa ihmiset rivien välistä se mikä ei näin myöhään yöllä riville taivu. Perheenäidin oli määrä tänä yönä laatia Yhtenäiskoulun vanhempien lausunto konsulttien kehittämiskepposiin, mutta hän tekikin tämän. Tänä yönä hän ei halunnutkaan tehdä muuta. Miksi puhua konsulteille konsulttien kielellä, kun voi puhua ihmisille ihmisten. Perustakaa kaikki oma blogi, tai kommentoikaa tätä. Tehkää ihan mitä vain, kunhan saatte kurkusta ääntä. Parempi kovaääninen monimuotoinen pitkäkestoinen kitinä, kuin kuolemanhiljaisuus kertalaakista. Yhtenäiskoulua ei saa lakkauttaa.

Perheenäiti laatii kaiken maailman arkistoihin haudattavia lausuntoja huomenna.